Zdravý talíř – úkol na týden od 11.5. do 17.5.
Tento úkol je pro experty, kteří zvládli předchozí dva úkoly. Tito experti totiž vědí, jak najít bílkoviny a sacharidy. Nyní si můžeme představit jednoduchou pomůcku zvanou zdravý talíř.
koukni se zde:
Jak vidíš talíř je rozdělěn zhruba na čtvrtiny /zelenina mírně převažuje nad ovocem/.
Čtvrtina je tvořena bílkovinami, další sacharidy, další zelenina /může být i celá polovina talíře/, další menší čtvrtina ovoce /nemusí být, když je zelenina/.
Jídlo by mělo obsahovat zdravé tuky – rostlinné oleje, rybí tuk, máslo, sádlo v rozumném množství.
Nezdravé tuky jsou tuky uměle vyrobené – lze je označit jako ztužené pokrmové tuky/Hera,Rama,Ceres…./
Pokud jste vydrželi číst až sem, za úkol máte vytvořit pokrm, který by odpovídal vzoru zdravého talíře. Myslím tím skutečné jídlo, ne že vezmete balíček špaget a balíček zmrzlého masa a hlávku zelí a položíte to na talíř.
Pro představu posílám nějaké nápady. S talířem se vyfoťte a jídlo pak snězte, mělo by to být lákavé a dobré. Dodržte uspořádání jednotlivých částí – žádné směsi.
Odevzdání jako foto súplněného úkolu.