Ledová tříšť a zmrzlina
Na posledním setkání technického kroužku jsme se zaměřili na změny skupenství a ukázali jsme si, jak vyrobit venku v téměř 30-ti stupňovém vedru ledovou tříšť a zmrzlinu.
Potřebujeme: led (spoustu), sůl (pár lžic), paličku na maso + útěrku, do které ten led zabalíme před drcením, limonádu na tříšť, smetanu + cukr na zmrzlinu, krabičku nebo sáček na zip, které dobře těsní, větší nádobu – my jsme použili termotašku.
Princip: tekutiny, které chceme zmrazit nebo ochladit „obalíme“ osoleným rozdrceným ledem. Ten má teplotu tání nižší, než 0 stupňů, proto jeho teplota klesne. Tím pádem ochladí / zmrazí limonádu nebo smetanu.
Cesta k úspěchu: aby na konci pokusu nevznikla jen jedna hrouda ledu, je potřeba krabičkou/sáčkem třást. Například tak, že si jej zájemci mezi sebou hází. Tím dojde k promíchávání a výsledkem je ledová tříšť z limonády nebo zmrzlina ze smetany.
Jak se nám to zdařilo? Posuďte sami na přiložených fotografiích. Tříšť byla vynikající, všimněte si krystalické struktury. Zmrzlina se úplně nepovedla, chtělo to chladit delší dobu, celkem jsme promíchávali jen cca 15 minut. Nebo místo plastové krabičky použít taky tenký igelitový sáček.
Tip: Budete-li si takto taky hrát, mějte po ruce dostatek čisté vody na opláchnutí rukou – led je slaný! 🙂